Miswijzing

Miswijzing is het verschil in richting dat optreedt op je kompas ten opzichte van het kaart noorden. Eigenlijk is dit magnetische declinatie + meridiaanconvergentie.

is het verschil in richting dat optreedt op je kompas ten opzichte van het kaart noorden. Eigenlijk is dit magnetische declinatie + meridiaanconvergentie.

Dit is wel degelijk van belang bij het navigeren.

Hieronder een voorbeeld.

Bij een oostelijke declinatie van 19 graden en een meridiaanconvergentie van 2 graden westelijk komt de totale miswijzing op 21 graden oostelijk ten opzichte van de Kaart (GN = Grid North).  Dit houdt in dat als je een koers uitzet op de kaart je er 21 graden af moet halen op je kompas. Van kompas naar kaart moeten er weer 21 graden bij.

Bij een westelijke miswijzing werkt het vice versa.

Hierboven zie je dat de westelijke declinatie 11 graden is. De miswijzing is minder omdat de meridiaanconvergentie ook 2 graden westelijk is. 9 graden westelijk is de miswijzing.

Hieronder een voorbeeld over hoe we de verouderde kaartgegevens omzetten naar een miswijzing voor het heden.

De Declinatie was destijds 18 graden en 18 minuten west. We halen de meridiaanconvergentie er vanaf omdat deze ook westwaards ligt. Er blijft nog 16 graden en 24 minuten over. Dit was de miswijzing in 1975. Het is nu 2015. We lezen dat de declinatie afneemt met 1,4 minuut per jaar.

1,4 minuut = 1 minuut en 24 seconden.

40 x 24 = 960 seconden.

960/60 is 16 minuten.

40x1minuut = 40.

In totaal is de declinatie in al die jaren met 56 minuten afgenomen. De miswijzing is in 2015 dus 15 graden en 28 minuten west. LET OP: dit is alleen een rekenvoorbeeld. Een kaart uit 1975 gebruiken is niet aan te raden omdat de jaarlijkse toe- en afname ook kan varieren. in 1975 was dat in dit voorbeeld 1,4′. Dit kun nu echter anders zijn. Zorg daarom altijd voor de meest accurate kaart.

Miswijzing wordt tijdens onze Navigatie Pro Training behandeld.