Wat is winterkamperen?

Winterkamperen is hot!

Je hoort en ziet het steeds vaker. Mensen die eropuit trekken met een caravan, camper, 4×4 of zoals wij gewoon met een tentje of tarp om de winterkou te trotseren. Wakker worden met een koude neus, ijs op je tent en rijp op het gras. Winterkamperen is hartstikke gaaf!

Wij kamperen vaak in de winter, alleen is dat wellicht winterkamperen 2.0 omdat we niet alleen de Nederlandse winters trotseren, maar ook de Scandinavische. Die zijn extremer, kouder maar zeker niet minder leuk!

Tent

Wat is winterkamperen?

Winterkamperen is niets anders dan kamperen in de winter met winterse omstandigheden. Voor ons is dat met een tent of tarp evt. aangevuld met een hangmat. Voor een ander is dat in de winter met een 4×4 + daktent op pad.

Als je dit alles enigezins goed voorbereid is het meer dan prima te doen. Ok, je moet een goede tent of tarp hebben, een goede slaapmat en een goede slaapzak. Wil je van de grond af slapen onder een tarp, dan kies je ook voor een hangmat.

Hangmatten slapen heerlijk, het heeft iets puurs. Je hoort de vogels fluiten, de wind waait onder je tarp door.

Tent donker

Terug naar de basis

De trend vandaag de dag is dat mensen sowieso weer terug naar de basis willen. We zijn in de huidige maatschappij ondergedompeld in luxe en gemakken, zo erg, dat we soms gewoon terugverlangen naar simpel en puur. Als je buiten bent in ‘the outdoors’ hoef je niet over de dingen na te denken wat je normaal wel doet. Je kunt weer nadenken over dingen de je echt bezighouden, of gewoon genieten van de dingen om je heen.

Wij zeggen altijd: “De natuur is te mooi om te negeren.” Onbewust doen veel mensen dat toch in het dagelijks leven.

Buiten zijn is dus hot winterkamperen is daar onderdeel van.

Vuur

Uitrusting & kleding

Een goede slaapzak en een slaapmat is een must voor een goede nachtrust, zeker in winter. Of dit nu in een tentje of onder een tarp is, dat maakt niet uit.

De materiaalkeuze van je slaapzak kan van belang zijn. Er zijn grofweg 2 typen slaapzakken op de markt, donzen en synthetische slaapzakken. Voor beide is wat te zeggen afhankelijk van de omstandigheden waarin je ze gebruikt.

Dons is licht, compact, erg warm, maar veelal ook duurder en niet geheel onbelangrijk, kan minder goed tegen vocht. Al is er wel waterbestendige dons op markt, waarbij het dons is geïmpregneerd.

Synthetische slaapzakken zijn laagdrempeliger, in die zin, goedkoper in aanschaf, vergeeflijker met vocht en wellicht iets minder warm als je hetzelfde gewicht vergelijkt met dons.

Slaapzak

Een goede 4-seizoenen tent is ideaal, maar je kunt natuurlijk al winterkamperen met een ‘normaal’ koepeltentje. Het is maar net hoe extreem je het maakt. Op de hoogvlaktes van Scandinavië maak je andere keuze dan op de veluwe.

Goede kleding is van belang om je warm te houden gedurende de dag. Het laagjes systeem is daar bij uitstek geschikt voor. Een lekkere muts, goede handschoenen, base-/midlayer, hardshell en evt. nog een donsjasje oid. voor als je stilstaat. Let wel op met synthetische kleding bij het vuur. Materiaal van (merino)wol is ideaal, warm en vochtafdrijvend.

 

Tent zwart

Tips van Surviking:

  • Slaap niet met je kleding aan in je slaapzak, dit is vaak kouder dan in je onderbroek.
  • Zorg dat je niet koud je slaapzak in gaat, doe desnoods een paar squads of pushups voordat je je slaapzak in kruipt.
  • Warme dranken (chocomel, thee, soep) houden je warm overdag.
  • Zorg ook dat je goed eet en neem nog een snack voordat je gaat slapen.
  • Zorg overdag voor een vuurtje en goede koffie in de ochtend.
  • Gebruik meerdere laagjes als kleding, dit is warmer dan 1 dikke trui.
  • Sneeuwharingen zijn goedkoop en makkelijk te maken van bamboe.
  • Waterflessen van het merk Nalgene kun je prima als kruik gebruiken met kokend water, tevens heb je in de ochtend nog lauw water.

Wil je weten wat voor uitrusting Maurice allemaal heeft oa. voor het winterkamperen? Check dan de gearlist!

GEARLIST


Winterkamperen met Surviking:

Winter Survival Trektocht Noorwegen

Of check ons volledige programma

Team