DD tarp superlight | Gear Review

Na meer dan 2 jaar bivakkeren onder oa. deze DD superlight tarp werd het weleens tijd voor een review.

Een jaar of 2 terug nam ik afscheid van alternatieven, waaronder de  ‘good old’ KL poncho. Hoewel dat ding meerdere functies heeft, nl. poncho zijn en evt. tarp, is het eigenlijk in mijn ogen een onding. Zeker omdat hij vnl. als tarp te klein is. In mijn periode als militair ergerde ik me altijd al aan het formaat en ‘knoopte’ ik er vaak 2 aan elkaar d.m.v. de drukknopen, maar vaak was het toch een keuze tussen een nat hoofd of natte ‘voeten’. Qua prijs heeft de KL poncho natuurlijk wel een voordeel, je koopt ze al voor €10,- bij de plaatselijke dump. Tevens ben je in je keuze van set-ups wat beperkt met de KL poncho. Oa. door de afwezigheid van de lussen die je wel op bijv. een tarp van DD-hammocks vindt.

Setup in Zweden

Na wikken en wegen (letterlijk) toch besloten om een DD tarp aan te schaffen, en wel de superlight. Simpelweg omdat ik de ‘normale’ tarp van DD (3x3m) te zwaar vind. 790 gram excl. opbergzakje, koordjes en haringen. Daar komt dan nog evt. een hangmat of footprintje bij en dan kom je al gauw in de buurt van het gewicht van een trekkerstentje. De superlight daarentegen weegt 460 gram excl. haringen, koordjes en zakje. Dat is toch bijna de helft. Het formaat wijkt iets af, nl. 2,9 x 3 meter.

Enfin, ik denk dat ik wel een redelijk oordeel kan vellen over de tarp. Meerdere malen was het nl. mijn metgezel in oa. Nederland, Scandinavië en Canada. De tarp wordt geleverd in een zakje die je eigenlijk gelijk wel in de prullenbak kunt kiepen. Dat opbergzakje is waardeloos, net te klein om de tarp er makkelijk in te krijgen. Met een beetje kracht en geweld lukt het wel maar bij -10 waarbij het ijs nog op de tarp zit wordt het toch lastig. Dus, weg ermee! Koop een ander groter zakje van bijv. sea to summit. Dit geldt tevens voor de haringen en de scheerlijnen die erbij zitten. Compleet waardeloos, dus weg ermee!

Het zakje van de tarp is te klein

Dan verder over de tarp. Ondanks het geringe gewicht en de dikte van de stof (ripstof nylon, 3,000mm PU waterproof coating) moet ik zeggen dat de robuustheid me niet tegenvalt. Na 2/2,5 jaar in gebruik zit er 1 gaatje in, en dat is gekomen door een stukje gloeiend hout wat er tegenaan gevlogen is. De waterkolom is 3000mm volgens DD, alhoewel ik dat wel een beetje in twijfel trek. Na een lange tijd regen, zeg een paar uur dan is het doek toch redelijk verzadigd met water. Niet dat het doorslaat, maar toch. Gelukkig droogt de tarp snel in het zonnetje dus een groot probleem is dit niet. De naden zijn getaped en de kwaliteit hiervaan laat ook te wensen over vind ik. Na een paar dagen regen met deze tarp lieten de getapete naden los en kwamen er druppels door de stiksels. Niet echt briljant voor een tarp van ca. €90,-. Echter, ik heb dit zelf opgelost met seamsealer door de tapes weer terug te plakken. Vooralsnog werkt dit prima. De lussen en hoeken zijn netjes afgewerkt en kunnen de krachten prima verwerken. Ook met windkracht 7/8 op een besneeuwd plateau liet de tarp me niet in de steek.

Ook in de Noorse bergen kun je met een tarp uit de voeten.

Ik heb de tarp in meerdere setups gebruikt en eigenlijk kun je alle setups wel maken met deze tarp. Van de gewone A-frame waar je evt. een hangmat onder kunt hangen tot aan het maken van een tentje. Bij echt slecht weer, maak ik er een tentje van. Ik moet zeggen, op het geklapper van het doek na, is dat prima te doen. Het opzetten bij harde wind en horizontale regen is dan wel een uitdaging, maar de aanhouder wint.

Meestal maak ik gebruik van een ridgeline i.c.m. wat karabiners en 2 prusiktouwtjes om de tarp op te hangen. De ridgeline gaat d.m.v een mastworp om de ene boom en met een opspanmethode breng ik de ridgeline op spanning. Daar komen 5 s-biners aan te hangen waaraan ik de tarp ophang. De uiteindes met behulp van 2 prusikkoordjes om de tarp in de lengterichting te spannen. Als scheerlijnen gebruik ik dyneemakoord van 2mm. Op de foto (onderaan in de slideshow) nog te zien met een constructie waarin elastiek verwerkt zit. Een mooi idee, echter na 2 jaar is het elastiek uitgewerkt en heeft nu totaal geen nut meer. Het idee was dat dit de ergste klappen op zou vangen van evt. de wind.

Ridgeline

Zou ik deze tarp, ondanks dat er wel het een of ander valt op- en aan te merken, aanraden? Volmondig Ja! Zeker ten opzichte van een KL poncho of de gewone DD tarp die bijna 2 keer zo zwaar is en ook nog eens een veel groter pakvolume heeft. €90,- voor een tarp is weliswaar niet niks, maar ondanks dat is hij die €40,- meer, wel waard ten opzichte van de ‘normale’ DD tarp. Nu heb ik de olive green versie, maar volgende keer neem ik een gele of oranje. Niet dat dit helpt om uit de handen van een boswachter te blijven, maar je bent wel beter zichtbaar in evt. remote gebied en het helpt je om je bivak terug te vinden mocht dit nodig zijn. En een keer wat anders is ook wel leuk.

Kortom, niet goedkoop, maar een prima tarp (de meegleverde zaken uitgezonderd). Wat ons betreft beter dan een KL poncho of de normale DD tarp.