Lowland Outdoor Serai 600 | Gear Review

Lowland Serai 600 Slaapzak Review

Onlangs kreeg ik van onze partner en sponsor Lowland Outdoor uit Maarsbergen een Lowland Outdoor Serai 600 slaapzak. Lowland Outdoor is een Nederlands bedrijf dat oa. slaapzakken, tenten en andere outdoor accessoires maakt. Made in Holland, dan moet het haast wel goed zijn zou je denken. Om niet over 1 nacht ijs te gaan, heb ik de slaapzak eerst een geruime tijd in gebruik genomen alvorens hier een review aan te wijden.

Bij Surviking houden we niet van straight out the box reviews. Eerst gebruiken, dan oordelen.

De slaapzak

Enfin, de slaapzak. De Lowland Outdoor Serai 600 is een mummymodel slaapzak gevuld met dons. 95% ganzendons om precies te zijn, en volgens Lowland, het beste ethisch verantwoorde dons uit de markt. 700 gram dons met een vulkracht van 750 cuin, dat moet haast wel warm zijn en ik kan je zeggen, dat is het ook. De comfort-rating is volgens Lowland zelf -10 graden celsius. Ik denk dat dat aardig klopt.

Comfortrating tot -10 graden celsius

De afwerking van de slaapzak is goed. De slaapzak is te krijgen in de opvallende kleuren, rood, blauw of groen. Ikzelf heb de serai 600 2 in gebruik, wat inhoudt, de XL versie. Deze is voor mensen langer dan 185cm aldus Lowland. Nu ben ik zelf exact 185cm, maar ik had best de normale versie kunnen hebben gok ik zo. De normale versie is 215cm lamg t.o.v. de 230cm van de XL (serai 600 2). Ik gebruik die extra ruimte niet, maar je kunt er natuurlijk wel kleding in opbergen om zo je kleding warm te houden mocht je dat willen.

Nu de praktijk…

We hebben de slaapzak meegenomen naar Zweden, afgelopen najaar, naar de regio’s Dalarna en Värmland. Nu waren de nachten niet zo fris (rond het vriespunt), dus de slaapzak was meer dan voldoende en misschien zelfs wat overkill. Maargoed, comfortabel slapen is goud waard, dus prima!

De slaapzak is goed fluffy als je hem een tijdje laat acclimatiseren nadat je deze uit je rug- en compressiezak haalt. Veel loft, is veel lucht, dus goede isolatie.

De gebruikte materialen zijn fijn, en irriteren niet bij het slapen. De banen op borsthoogte zijn verticaal om zo minder warmteverlies te hebben bij de ‘core’ van het lichaam.

In Maart 2019 hebben we de Serai echt op de proef gesteld in de Scandinavische winter. De slaapzak is meegegaan op de Winter Survival Trektocht naar Noorwegen die wij zelf organiseerden. Een week lang trekken door de Noorse Winter. Slapen in een tent op de sneeuw met temperaturen ver onder 0. Let wel, je moet hiervoor een goed matje gebruiken met een hoge R-waarde!

De eerste nachten van de week waren niet zo fris als dat we verwacht hadden. Half Europa was te warm voor de tijd van het jaar, dus ook Noorwegen. Desalniettemin hebben we ook later in de week -12 celsius aangetikt. Dat was waarvoor we kwamen, heerlijk!

De inrichting van de tent.

Conclusie

De Lowland Serai 600 is een erg goede winterslaapzak voor temperaturen tot ca. -10 graden celsius. -12 zal ook nog prima gaan, maar wordt het echt kouder komt de slaapzak te kort. Prima, want daar is ie in principe ook niet voor bedoeld. Lowland heeft daar andere modellen voor in de markt. Bijv. de Lowland Glacier of de Lowland K2.

De slaapzak is vrij ruim uitgevoerd in de breedte. Je kunt dus prima je aan of uitkleden in de slaapzak mocht je dat willen. Ik kon persoonlijk mijn knieën optrekken in de slaapzak.

De afwerking en materialen zijn erg goed en voelen comfortabel aan. De ritsen zijn van goede kwaliteit en de slaapzak is ook vanaf onderen te openen voor ventilatie.

De bijgeleverde compressiehoes, is erg goed. Beter zelfs dan bij andere merken. Bij het comprimeren blijft de slaapzak goed in model in de compressiehoes, wat het inpakken van de rugzak wat makkelijker maakt.

Mooi strakke compressiehoes.

Een minpuntje is dat er bij dit model, in ieder geval de versie die ik heb, geen zakje aan de binnenkant aanwezig is voor je mobieltje oid. Niet een heel groot probleem, maar wel makkelijk. Bij extreme kou hou ik mijn batterijen en mobiel graag in mijn slaapzak, een zakje had handig geweest.

Een ander minpuntje is dat er geen opbergnet bij geleverd wordt. Voor mij persoonlijk geen probleem, ik heb opbergzakken genoeg, maar dat hoort er in mijn optiek wel bij te zitten. Zo blijft je donzen slaapzak lekker fluffy als deze opgeborgen ligt.

Desalniettemin, echt een prima slaapzak die zeker meegaat op winterse avonturen!

Met de aurora op de achtergrond kamperen en slapen in de Serai 600.
Buitentemperatuur -12 graden celsius.

Specificaties Lowland Outdoor Serai 600 (2)

Materiaal:

 • Buitentijk: Ripstop Nylon
 • Binnentijk: Soft Touch Nylon
 • Vulling: 700 gram 95% ganzenendons 750 Cuin

Eigenschappen:

 • Mummymodel 4-seizoenen
 • Aanritsbaar (uniforme YKK ritsen) links/rechts
 • 2-way YKK rits voor ventilatie aan de onderzijde
 • Voorzien van tochtstrook, donskraag en aantrekkoord
 • Slaapzak in verpakt in een compressie hoes
 • Constructie van verticale- en horizontale banen
 • Schothoogte 5 cm
 • Kleur binnenzijde zwart/grijs, buitenzijde rood, blauw en lime
 • Geschikt voor personen tot 198 cm
 • Etisch verantwoord dons

Afmetingen & gewicht:

 • Gewicht: 1335 gram 
 • Lengte: 230 cm (inclusief capuchon)
 • Breedte: 80 cm

Temperaturen ºC :

 • Comfort: -10°C

Afmetingen compressiehoes:

 • Lengte 36 cm
 • Diameter 20 cm 

Lowland Outdoor is partner & sponsor van Surviking.