Scandinavian coastal conifer forest

Het Scandinavian coastal conifer forest is een ecoregio die voornamelijk aan de westkant  van Scandinavië voorkomt in de lager gelegen gebieden die veelal aan het water grenzen. 

Deze ecoregio vertoont plaatselijk overeenkomsten met een gematigd regenwoud. Aan de westkust van Noorwegen valt ook veruit de meeste regen. Vanuit Lindesnes in het zuiden loopt deze ecoregio globaal door tot iets ten noorden van de Lofoten.

 

In de wat hoger gelegen gebieden bijv. in de scandinavische bergen grenst deze ecoregio aan de Scandinavian montane birch forest and grassland regio en wat meer landinwaarts met de Scandinavian and Russian Taiga  zoals bijv. tussen Kristiansand en Trondheim.

 

Scandinavian coastal conifer forest aan de kust van Bergen (Fløenstien)

 

In deze ecoregio valt relatief erg veel neerslag. Jaarlijkse neerslagsommen tussen de 1200 en 3000 mm zijn niet ongewoon. Simpelweg, de meeste neerslag veroorzaakt door de uit het westen komende fronten valt hier nier. Het relatief gematigde klimaat en de natuurlijke barrieres zoals Fjorden zorgen er ook voor dat hier een minder rijke variatie aan vegetatie is . Veel minder dan bijvoorbeeld in het Sarmatic mixed forest dat je aan de Zuid Oost kust van Noorwegen zult vinden. In het Scandinavian coastal conifer forest zul je veel minder sparren vinden en meer loofbos gemengd met (grove)den.